Terug naar succesoverzicht

Van Berkel Logistics

Een stukje zeehaven in Brabant
Een scenario dat je niet gauw verwacht in een agrarisch georiënteerde regio als Noordoost-Brabant: een groot terrein met stapels zeecontainers, een enorme overslagkraan die ze in en uit de aangemeerde binnenschepen tilt en een komen en gaan van grote blauwe reachtrucks en vrachtwagens. Welkom bij Van Berkel Logistics, een stukje zeehaven middenin Noordoost Brabant.

 

“Verladers hebben hier letterlijk alle mogelijke logistieke diensten

in hun eigen achtertuin”

Michel van Dijk, business manager Inland Terminals Veghel en Cuijk

Aan de Zuid-Willemsvaart en de snelweg A50 ligt een van de grootste overslaglocaties van de Vijfsterrenregio: Inland Terminal Veghel. Even verderop ligt Inland Terminal Cuijk aan de Maas en de A73. Beide opereren onder de vlag van Van Berkel Logistics, onderdeel van het familiebedrijf Van Berkel Groep, dat zich de afgelopen jaren wist te ontwikkelen tot een sterke speler.

Melkpoeder naar China
Michel van Dijk, business manager van de beide Inland Terminals: “Van Berkel heeft letterlijk zijn roots in de agrisector. Al onze huidige activiteiten zijn ooit daaruit voortgekomen. Zo ook onze logistieke diensten, tien jaar geleden gestart en inmiddels gebundeld onder de naam Van Berkel Logistics. Al die agrifoodproducten die hier in de regio worden vervaardigd, moeten immers ook worden getransporteerd naar hun afnemers. Vergis je niet: als regio voeden we de hele wereld! Er gaan van hieruit niet alleen chocoladerepen en melkpoeder, maar ook grondstoffen, halffabrikaten, eieren en bijvoorbeeld restproducten zoals kippenveren de hele wereld over. Er is hier zóveel aanwezig waar we iets mee kunnen.”

Voorpost zeehavens
Gevraagd naar zijn visie op de succesvolle groei, reageert Van Dijk: “De goede bereikbaarheid is natuurlijk een belangrijke strategische troef van onze regio, met name door de extra optie van vervoer via waterwegen en de directe verbinding met zeehavens als Rotterdam en Antwerpen. Verladers kunnen hier gebruik maken van een totaalpakket: ze hebben letterlijk alle mogelijke logistieke diensten in hun eigen achtertuin en alle mogelijkheden om die efficiënt te combineren. Transport over water biedt hen daarbij het voordeel van transport van grote volumes, korte wachttijd, een gegarandeerde transporttijd en het is minder milieubelastend dan transport over de weg.”

Over Van Berkel Logistics
Wat ooit begon als klein familiebedrijf (loonwerkers in de agrisector) is inmiddels uitgegroeid tot een veelzijdige organisatie met onder andere twee inland terminals en een eigen binnenvaartdienst. Van Berkel Logistics verzorgt zowel container- als bulkoverslag en biedt diverse services op zijn terminals, zoals containerconditionering, ladingbehandeling en gasmetingen. Vanaf beide terminals worden diverse binnenvaartverbindingen naar de zeehavens onderhouden, inclusief voor- en natransport via trucks. Jaarlijks worden zo’n 35.000 containers overgeslagen (10.000 in Cuijk, 25.000 in Veghel), onder andere voor grote producenten in de regio zoals Mars, Bavaria en FrieslandCampina.

Bron: het volledige artikel is te lezen in de derde editie van Agrifood Capital Magazine
Meer over Van Berkel Logistics op www.vanberkellogistics.eu