Terug naar nieuwsoverzicht

Ontwikkelingen robotisering in logistiek centraal tijdens Masterclass Vijfsterren Logistiek

Ruim 75 managers en directeuren van logistiek dienstverleners en -verladers, gemeenten en het bankwezen waren op woensdag 24 oktober aanwezig bij derde Masterclass georganiseerd door Vijfsterren Logistiek. Na eerdere edities over digitalisering en duurzaamheid, stonden dit keer de ontwikkelingen rondom robotisering van de logistieke sector centraal. Deze Masterclass vond heel toepasselijk plaats bij een logistieke speler waarbij robottoepassingen al een belangrijke rol spelen: Vanderlande in Veghel.

Kennismaken of bijpraten
Voordat de Masterclass daadwerkelijk van start gaat, weten de deelnemers elkaar al snel te vinden. Met een kop koffie maken zij kennis of praten ze bij. Want de meesten kennen elkaar uit het werkveld of van onze eerdere bijeenkomsten en Masterclasses. Onder hen zijn managers en directeuren van logistiek dienstverleners en -verladers zoals Sligro, Mars, Vos Logistics, XPO Logistics en Nedcon. Maar ook ambtenaren van diverse gemeentes uit de regio en accountmanagers van banken.

Robots in logistiek
Na een welkomstwoord van dagvoorzitter Paul Bleumink start het plenaire deel van het programma. Prof. dr. Steven Dhondt doet onderzoek naar sociale innovatie en trapte af met zijn presentatie over de impact van technologie. “Robotisering gaat in de toekomst gevolgen hebben voor de werkgelegenheid en het soort werk dat mensen uitvoeren. Maar slechts 16% procent van de Nederlandse bedrijven werkt inmiddels in enige vorm met robots. Daarmee loopt Nederland momenteel achter op landen als Zweden en Duitsland”, licht hij toe. Heico Sandee van Smart Robotics weet enkele verklaringen hiervoor: “In de logistieke sector wordt met veel verschillende producten gewerkt. Die diversiteit bemoeilijkt het productieproces. Ook zijn veel werkprocessen nog ingericht op mensenwerk. Wil je als bedrijf robots implementeren, dan is het essentieel de processen te herstructureren. Simpelweg een mens vervangen door een robot werkt niet. Wel denk ik dat de groei van de logistieke sector groter is dan die van robotisering. Ik verwacht dan ook eerder een stijging dan een daling van arbeidsplaatsen.”

Dat robotisering in de logistieke sector een flinke opgave is, beamen ook enkele aanwezigen. Eric Hendriks van logistiek arbeidsbemiddelingsbureau Syntax: “De functies waarvoor wij werven zijn vaak erg analytisch van aard. Voor ‘wiskundige figuren’, zou je kunnen zeggen. Daar zie ik robotisering nog niet zo snel gebeuren. Maar Artifical Intelligence zou ons mogelijk wel kunnen helpen die personen te vinden. We zijn nog zoekende.”

Innovation Centre
De locatie van de Masterclass is niet toevallig gekozen. Vanderlande levert wereldwijd logistieke systemen voor distributiecentra (warehousing), postsorteercentra en bagage afhandelingssystemen op luchthavens. “Robotisering speelt een belangrijke rol in onze organisatie. Vooral als het gaat om warehousing zijn goed op weg”, legt technisch productmanager Jalte Norder uit. Zijn advies aan bedrijven die eraan denken robotisering te implementeren: “Begin gewoon”.

Uiteraard stond een kijkje in het Vanderlande’s Innovation Centre op het programma. Sales manager Eline Ponjé, is één van de rondleiders: “Dit is de plek waar we onze systemen testen, doorontwikkelen en bezoekers laten zien hoe deze technologieën werken. Eén van deze systemen is specifiek ingericht op orderpicking voor supermarkten. Die technologie is zo specifiek dat we hiervoor een speciale machine hebben ontwikkeld.”

Peter Bos van Actemium: “Ook wij leveren oplossingen voor efficiënt orderpicken. Met concepten als ‘Pick to Light’ en ‘voice picking’ bijvoorbeeld. Inspirerend om te zien hoe Vanderlande robotisering implementeert in hun werkprocessen.”

Enthousiaste reacties
We kijken ook dit keer terug op een geslaagd event, de reacties waren uitermate positief. “Een goed georganiseerde Masterclass met een interessant thema. En vooral belangrijk: met concrete tips en toepasbare tips die stof tot nadenken geven”, zegt Rob Hermes, programmamanager van Logistiek Platform Oss.

Brabant Robotproof
Robotisering nog niet geïmplementeerd je eigen organisatie, maar wel getriggerd door de Masterclass? Werkgevers, werknemers, overheden en kennisinstellingen hebben een proefproject opgezet om 300 bedrijven en 3000 werknemers in Brabant ‘robotproof’ te maken. Bekijk de video en doe inspiratie op!

Bekijk hier alle foto’s van de Masterclass

Deze Masterclass is mede tot stand gekomen dankzij TKI Dinalog.