Terug naar nieuwsoverzicht

Havenbezoek Rotterdam: interessant en inspirerend

Met ruim 35 personen bracht Vijfsterren Logistiek op vrijdag 22 september een bezoek aan de grootste haven van Europa. Om 10:30 uur vertrokken zij gezamenlijk in een grote bus naar Rotterdam. Onder hen waren verschillende partners van Vijfsterren Logistiek, bewoners van het Logistics House en managers van logistieke bedrijven in de regio.

Metershoge kranen en indrukwekkende schepen
Onderweg werd er een broodje gegeten en maakte het gezelschap kennis met elkaar. Inhoudelijke gesprekken, veelal rondom het thema logistiek, ontstonden vanzelf en er werd volop discussie gevoerd. Eenmaal aangekomen op de APM Terminal op Maasvlakte twee staat gids Dirk Koogje al klaar. Tijdens een rondrit op het douaneterrein van de terminal vertelt Dirk een boeiend verhaal over  de metershoge kranen die er te zien zijn. Deze kranen zijn onbemand en worden op kantoor bestuurd door een hoogopgeleide machinist, zoals te zien in de flyer. Vervolgens bekijkt de groep een schip van rederij Dockwise en een containerschip met klasse 21.000 TEU. Beiden leveren een indrukwekkend aangezicht op. Voor één van de aanwezigen was het bezoek aan de haven extra bijzonder. Michel van Dijk, directeur bij Van Berkel Logistics, keek trots toe hoe één van zijn vrachtwagens twee containers kwam lossen.

Interessante presentaties
Vervolgens vertrok de groep naar Futureland. Hier stond Donald Baan, sr. Business Manager Logistics – Port of Rotterdam, al op hen te wachten. Hij gaf uitgebreid uitleg over de Rotterdamse haven, haar geschiedenis, groei en uitdagingen voor de toekomst. Futureland-voorlichter Hans Volkers vertelde over het ontstaan van Maasvlakte 1 en 2. “De modernste containerschepen van ruim 22.000 TEU maken samen dat je er met een snelheid van 130 km per uur wel één heel uur over doet voordat je alle containers voorbij bent gereden!”, zegt Volkers enthousiast. Hierna was het de beurt aan Richard Brakenhoff, Sectorspecialist Maritien & Offshore bij Rabobank. Hij nam zijn publiek onder andere mee in actuele macro-economische cijfers en gaf uitleg over energy transition. Tot slot gaf Marco van Beek, Manager Binnenvaart bij Rabobank, zijn visie op verschillende Nederlandse bedrijven.

Napraten en netwerken
Na een viertal interessante presentaties nam de groep plaats op schip De Nieuwe Maze. Met een glas wijn in de hand werd uitgebreid nagepraat en genetwerkt tijdens het diner. Ondertussen voer het schip langs bekende en minder bekende delen van de haven. Met een voldaan gevoel en vele inzichten rijker ging de groep naar huis.

 

de groep 3   presentatie 5   boot   Tijdens eten 1